Kuntavaalit ovat myös sote-vaalit

Kahden kuukauden päästä käydään kuntavaalit. Monet väittävät, että niissä ei olisi kyse sosiaali- ja terveyspalveluista, mikä on tietysti aivan puuta heinää.

Hallitus pyrkii pakkoyhtiöittämään ja yksityistämään julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut sekä leikkaamaan kolme miljardia muun muassa vanhuspalveluista ja nuortenpsykiatriasta. Ääni mille tahansa muulle kuin hallituspuolueelle toimii kannanottona myös tähän esitykseen. Riippumatta siitä onko kyse eduskuntavaaleista tai paikallisvaaleista, ovat kaikki julkiset vaalit tietenkin kannanotto siihen mitä yhteiskunnassa tapahtuu yleisemmin.

Toinen tärkeä asia on se, että hallituksen niin sanottu valinnanvapausmalli – eli terveysbisneksen yksityistämishanke – on vielä täysin kesken. Itse lähden siitä, että hallituksen esitys voidaan kaataa ja pitää kaataa. Näin tapahtuessa sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tietysti mitä suuremmissa määrin kuntien asia myös tulevaisuudessa. Jos, ja toivottavasti kun hallituksen esitys kaatuu on vielä täysin epäselvää millä aikavälillä maakuntavaalit ylipäätänsä ehditään järjestää.

Lopuksi mainittakoon jälleen yksi esimerkki missä hallituksen yksityistämishankkeita ei tarvittu ongelmanratkaisuun. Riitti, että julkinen sektori käyttää resurssinsa tehokkaasti. Yle raportoi yksinkertaisesta mallista, joka poisti kokonaan neurologian hoitojonot Kanta-Hämeen keskussairaalassa:

”Kanta-Hämeen keskussairaalan malli on periaatteessa yksinkertainen. Kun potilas saa esimerkiksi terveyskeskuksesta lähetteen sairaalan erikoislääkärille, tämä katsoo lähetteen ja päättää, riittääkö potilaan hoitaminen puhelimitse.

– Usein riittää, sillä jokaisella erikoisalalla on ne tietyt erikoisryhmät, joista me osaamme sanoa pelkän puhelinkontaktin avulla, mistä on kysymys. Kun lähettävä lääkäri tekee alustavan neurologisen tutkimuksen, niin olemme hyvin turvallisella tiellä, kun erikoislääkäri hoitaa potilasta puhelimen välityksellä.” (Ylilääkäri Hanna Kuusiston kommentti Ylelle)

Yksinkertainen käytännön muuttaminen lyhensi edellämainitussa tapauksessa jonot kymmenestä kuukaudesta käytännössä nollaan. Jos julkinen sektori toimii jossain tehottomasti, siitä pitää johtajien kantaa vastuu ja asia korjata. Ei silloin auta tuottaa uusia ongelmia yksityistämällä palveluita ja pumppaamalla yhteisiä rahoja veroparatiiseihin.